Nimi

Asuntomessut 2024: Puutarhainspiraatiota parhaimmillaan

Uudet puutarhatrendit Asuntomessuilla 2024

Taakse jäi talvi, ja koko kansan huomio kääntyi kotien vihreisiin keitaisiin. Asuntomessut 2024 tarjosi loistavan näyttämön uusimmille puutarhatrendeille. Vihret sävyt hallitsivat messukenttää ja tänä vuonna suosituimpien trendien kärkeen kipusi erityisesti luonnonmukaisten materiaalien käyttö puutarhanhoidossa. Luonnonkivet, puupinnat ja raudasta valmistetut kalusteet hallitsivat niin kodin sisätiloja kuin ulkotiloja.

Asuntomessuilta saattoi bongata myös upeita eksoottisia kasvilajeja. Mielenkiinnon kohteena asuntomessut 2024 olivat erityisesti vesielementit, jotka tuotiin tänä vuonna upeasti esille. Vesielementit olivat osa suurta trendiä, jossa puutarha muuttui yhä enemmän kodin viihtyisäksi olohuoneeksi takapihan sijaan.

Vihersisustus ja sen merkitys nykypäivän kodeissa

Vihersisustus on noussut suureen suosioon viime vuosina. Se tarjoaa tapa tuoda luontoa lähemmäs meitä, luomaan yhteyden kauniiseen ja rauhoittavaan ympäristöön. Jokainen koti on ainutlaatuinen, ja vihersisustus antaa meille mahdollisuuden ilmaista omaa henkilökohtaista tyyliämme erilaisilla kasveilla ja kukilla. Vihersisustus ei vain lisää estetiikkaa kotiimme, vaan tarjoaa myös useita terveyshyötyjä.

Kasveilla on tutkitusti rauhoittava vaikutus mielenterveyteen, lievittävät stressiä ja jopa parantavat unenlaatua. Nykyään monet ihmiset käyttävät kasveja osana sisustusta ja vihersisustus onkin yksi suurimmista kodeissa näkyvistä trendeistä. Tämä trendi näkyy erityisen vahvasti kaupunkikodeissa, joissa luonto ei ole aina suoraan ulottuvilla. Vihersisustus kykenee tuomaan pienen palan luontoa sisälle kotiin, tarjoten sekä visuaalista iloa että hyötyjä terveydelle.

Kestävä ja ekologinen puutarhanhoito messuilla

Kestävyyden ja ekologisuuden trendi on selvästi nähtävissä Asuntomessujen puutarhoissa. Monet puutarhurit hakevat nykyään ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja tätä suuntausta kannustetaan myös messuilla. Esimerkiksi kompostointia, sadeveden hyödyntämistä ja luonnonlannoitteita suositaan entistä enemmän. Lisäksi, biologista monimuotoisuutta tukevien kasvien valinta on saanut jalansijaa modernissa puutarhanhoidossa.

Ei ole kyse vain tyylikkäästä trendistä, vaan aidosta huolesta maapallon hyvinvointia kohtaan. Yhä useammat puutarhurit haluavat tehdä osansa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja siksi ekologiset valinnat ovat niin merkityksellisiä. Tämä näkyy muun muassa siinä, että syötävien ja hyötykasvien suosio on kasvussa, samoin kuin perenna- ja monivuotisten kasvien käyttö, jotka vaativat vähemmän hoitoa ja resursseja. Näitä lähestymistapoja tullaan todennäköisesti näkemään yhä enemmän tulevaisuuden puutarhoissa.

Parhaat vinkit pihasuunnitteluun Asuntomessuilta

Mitä Asuntomessut 2024 opettivat meitä pihasuunnittelusta? Ajatuksen voima, jossa voimme käyttää luontoa inspiraation lähteenä ja ottaa luonnon osaksi kotiamme. Kestävyys, ekologisuus ja käsityöläisyys nousivat erityisen vahvasti esille. Useat messuilla esillä olleet pihasuunnitelmat yhdistivät luonnonmukaiseen maisemointiin moderneja, minimalistisia elementtejä.

Erittäin suosittua oli myös hyötykasvien, yrttien ja perennoiden yhdistäminen estetiikan, käytännöllisyyden ja ekologisuuden nimissä. Tämä trendi ilmentää vahvasti nykyajan tarvetta tuoda luontoa lähemmäksi meitä, sekä luoda puutarhoja, jotka ovat paitsi kauniita katsella, myös tuottavat jotain konkreettista ja hyödyllistä. Olivatpa vinkit sitten luonnonkivistä tehdyistä kulkuväylistä tai monimuotoisuutta suosivasta kasvivalinnasta, Asuntomessuilta 2024 löytyi jokaiselle jotakin.

Vesielementit ja niiden rooli modernissa puutarhassa

Vesielementit tuovat nykyaikaiseen puutarhaan ainutlaatuisen lisän. Ne elävöittävät ulkotilaa luonnollisella tavalla, luoden miellyttävän äänimaailman ja visuaalisen vaikutelman. Pieni vesiputous tai suihkulähde, tai jopa pieni lampi, tuo mieleen rauhallisen luonnon läheisyyden. Vesielementtien avulla voidaan myös luoda vetovoimaisia pisteitä, jotka ohjaavat katsetta ja liikettä puutarhassa.

On myös huomattava, että vesielementit eivät ole vain esteettisiä. Ne tarjoavat myös arvokkaan elinympäristön monille eläimille, kuten perhosille, sammakoille ja lintuille. Käytettäessä kestäviä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, vesielementit voivat myös olla osa ekologista puutarhanhoitoa. Esimerkiksi sadeveden kerääminen ja hyödyntäminen vesielementissä on yksi tapa säästää vettä ja edistää kestävää puutarhanhoitoa.

Kasvit ja kukat, jotka loistivat messuilla

Vuoden 2024 Asuntomessuilla nähtiin monenlaisia kasveja ja kukkia, jotka herättivät yleisön huomion sekä upealla ulkonäöllään että innovatiivisilla käyttöideoillaan. Kukkien kirjo oli aina monivärisistä perennoista eksoottisiin, harvinaisempiin lajeihin, joiden kanssa yleisö ei ehkä ollut vielä tutustunut. Yleisön suosikkeihin kuului myös monia perinteisiä valintoja kuten ruusut ja pionit, jotka toivat puutarhoihin ripauksen klassista romanttista tunnelmaa.

Messuilla esillä olevien kasvien joukossa erottui erityisesti kestävät ja ekologiset valinnat. Vahva trendi oli hyödyntää kotimaista kasvifloraa sekä suosia sellaisia lajeja, jotka tukevat paikallista luonnon monimuotoisuutta, kuten perhosia ja mehiläisiä houkuttelevia kukkia. Suosittuja olivat myös sellaiset kasvit, jotka soveltuvat hyvin pieniin tiloihin tai vaikkapa parvekepuutarhanhoitoon, sillä nykytrendit suosivat tehokasta tilankäyttöä ja kaupunkiviljelyä.

Puutarhakalusteet ja ulkotilat: mitä tuleman pitää?

Kun puhutaan uusista puutarhakalustesuuntauksista, esille nousee vastuullisuus ja kestävyys ennen kaikkea. Puutarhakalusteet, jotka on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista tai itse kasvatetuista puista, ovat suuressa suosiossa. Luonnonläheisyys heijastuu myös kalusteiden väreissä ja muotoiluissa – houkutteleva, orgaaninen estetiikka voittaa synteettisen ja keinotekoisen.

Ulkotila suunnittelun osalta, tulevaisuuden trendit näyttävät korostavan monikäyttöisyyttä ja joustavuutta. Ihmiset etsivät ratkaisuja, jotka mahdollistavat ulkotilojen käytön ympäri vuoden – terassista tai parvekkeesta tulee toinen olohuone, jossa paistetaan pizzaa uunissa, kasvatetaan yrtejä ja vihanneksia, tai katsotaan leffoja suurilla projektoreilla. Samalla luodaan tilaa yhteisöllisyydelle, rentoutumiselle ja luonnon läheisyydelle.

Asuntomessujen yllättävimmät puutarhaideat

Asuntomessut ovat paikka, jossa puutarhaunelmat heräävät eloon. Tänä vuonna messuilla nähtiin lukuisia yllättäviä puutarhaideoita, joilla on potentiaalia mullistaa tapamme ajatella kotipuutarhoja. Yksi tämän vuoden hätkähdyttävimmistä trendeistä oli koristekasvien käyttö ulkotiloissa uusilla ja innovatiivisilla tavoilla. Kasveja ei enää rajoiteta pelkästään maanpäällisiin ruukkuihin, vaan ne otetaan osaksi sisustusta roikkuvien korien, seinäelementtien ja jopa puutarhan kalusteiden muodossa.

Värikkäät yhdistelmät ja rohkeat kokeilut olivat tänä vuonna kova sana. Monet messuilla esillä olleet puutarhat suorastaan pursusivat värejä ja luovuutta. Yksi esimerkki oli puutarhan keskelle sijoitettu vesielementti, joka oli ympäröity mitä erilaisemmilla vesikasveilla. Tällaiset luovat ratkaisut eivät ole ainoastaan esteettisesti näyttäviä, vaan ne myös mahdollistavat puutarhan hyödyntämisen uusilla tavoilla, kuten vaikkapa rentoutumiseen ja meditaatioon. Nämä yllättävät ideat todella loivat uusia ulottuvuuksia perinteiseen puutarhanhoitoon.