Nimi

Päivänliljan hoito ja ominaisuudet

Päivänliljan istutus ja kasvupaikan valinta

Päivänliljasipulit istutetaan noin 15-20 cm syvyyteen maan pintakerrokseen, olettaen että maaperä on kukille sopivaa, hyvin vettä läpäisevää ja humuspitoista. Juuripaakku on hyvä istuttaa siten, että paakun yläosa tulee noin 2,5 cm:n syvyyteen. Päivänlilja kaipaa auringonpaistetta, mutta menestyy myös puolivarjossa.

Kasvupaikan suhteen Päivänlilja ei ole erityisen nirso. Niitä voi istuttaa niin yksittäiskasveina kuin ryhmissäkin. Hyvä idea on istuttaa useita eri lajikkeita päivänliljoja samaan pöperään, koska osa lajikkeista kukkii samaan aikaan. Tällöin evidään aina tuore kukkanäyttely koko kesän ajan.

Kastelu ja lannoitus päivänliljoille

Päivänliljojen istuttaminen on melko yksinkertaista, mutta kastelu ja lannoitus vaativat hieman enemmän huomiota. Ensimmäinen tärkeä kastelun ja lannoituksen ohje on, että päivänliljat tarvitsevat riittävästi vettä, erityisesti ensimmäisen kasvukauden aikana. Kuivuusjaksojen aikana kasvi tarvitsee myös lisäkastelua. Riittävä kastelu ei kuitenkaan tarkoita veden liiallista käyttöä, se voi johtaa juurimädän esiintymiseen. Kastelun lisäksi maaperän laatu on erittäin tärkeä päivänliljojen terveydelle.

Täydellinen sekoitus humusta, kompostia ja hyvin kuivattua lantaa auttaa tarjoamaan ravinteita ja säilyttämään kosteutta maaperässä. Lannoitteet, jotka sisältävät typpiä, fosforia ja kaliumia, ovat erityisen suositeltavia. Tarkkaile kasvia säännöllisesti ja lisää tarvittaessa lannoitusta, varsinkin kasvukauden aikana. Lannoitus auttaa varmistamaan, että päivänliljat kasvavat vahvasti ja tuottavat kauniita kukkia.

Taudit ja tuholaiset päivänliljoissa

Päivänliljat ovat melkoista karaistuista kasveista. Mutta kuten kaikki muutkin kasvit, nekin saattavat joutua tautien ja tuholaisten kohteiksi. Yksi yleisistä tuholaisista päivänliljoissa on liljakukkainen. Tämä pieni hyönteinen voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa lehdille, varsinkin jos ne sattuvat olemaan kosteita tai vahingoittuneita. Joten muista pitää lehdet ja varret puhtaina ja kuivina, jotta liljakukkaisten iskuja voidaan vähentää.

Sen lisäksi, on olemassa joskus hometta, joka vaikuttaa päivänliljojen lehtiin. Tämä on tavallista erityisesti sateisinä vuodenaikoina. Homesieni leviää nopeasti ja voi johtaa lehtien kellastumiseen ja varhaiseen kuihtumiseen. Paras tapa estää tämä on valita päivänliljoille istutuspaikka, jossa on hyvä ilmanvaihto ja välttää liikakastelua. Tämä edesauttaa kasvien terveyttä ja estää homesienten leviämistä.

Päivänliljan leikkaus ja talvenkestävyys

Leikkaaminen on olennainen osa päivänliljan hoidossa, sillä se auttaa kasvia kasvamaan voimakkaammin ja tuottamaan enemmän kukkia. Leikkaus kannattaa tehdä keväällä, kun kasvi alkaa herätä talviunesta. Leikkaa pois kuolleet lehdet ja varret, jotta kasvi voi keskittää energiansa uuteen kasvuun.

Päivänliljat ovat melko talvenkestäviä ja pystyvät selviytymään jopa ankaran talven läpi. Kuitenkin, jonkin verran suojelutoimia voidaan ottaa käyttöön, varsinkin jos asut alueella, jossa on erityisen kylmiä talvia. Peitä päivänliljat multakerroksella tai käytä havun oksia suojana kylmää vastaan. Näin voit varmistaa, että kasvisi tulevat kevään tullessa takaisin entistä ehompana.
Tässä on muutama vinkki päivänliljan leikkaamiseen ja talvenkestävyyteen:

• Leikkaa kasvi keväällä, kun se alkaa herätä talviunesta. Tämä auttaa sitä keskittymään uuteen kasvuun.
• Poista kuolleet lehdet ja varret, jotta kasvin energia ei kulu niiden ylläpitoon.
• Kastele päivänliljat huolellisesti ennen leikkausta. Näin varmistat, että ne saavat tarpeeksi ravinteita ja nestettä toipuakseen.

Pari vinkkiä päivänliljojen talvenkestoon:

• Peitä päivänliljasi multakerroksella tai havun oksilla suojellaksesi niitä kylmältä. Tämähän toimii erityisen hyvin alueilla, joissa on ankaria talvia.
• Jos asut miedomman ilmaston alueella, voit myös käyttää kangasta tai pressua suojaamaan kasveja pakkaselta.
• Muista poistaa suojaukset heti kun lämpötilat alkavat nousta keväällä. Liian pitkään paikoillaan oleva peite voi aiheuttaa homehtumista tai muita ongelmia.

Noudattamalla näitä ohjeita voit nauttia kauniista päivänliljoistasi vuodesta toiseen!

Lajikkeiden monimuotoisuus ja värien kirjo

Päivänliljoja löytyy nyt niin moninaisina lajikkeina, että valinnanvaikeus saattaa iskeä. Osa lajikkeista hurmaa herkän pastellisilla sävyillään, kun taas toiset lajikkeet tarjoavat täyteläistä värien ilotulitusta. Voit valita vaikkapa oranssinkeltaiset, syväpunaiset, pehmeän vaaleanpunaiset tai hohtavan valkoiset päivänliljat, vaihtoehtoja on huikea määrä.

Kukkaisten sävyn lisäksi myös kukan muodolla on merkitystä. Toiset päivänliljat ovat täyteläisiä ja kerrottuja, kun taas toiset hurmaavat yksinkertaisella eleganssillaan. Pienten kukkien ystävät löytävätkin kokoelman, jossa on pienten, sievien kukkien edustajia. Toisaalta jos kaipaat näyttävyyttä, on tarjolla lajikkeita, joilla on suuret, näyttävät kukinnot. Päivänliljan valinnassa on tärkeää miettiä, minkälaiseen käyttötarkoitukseen ja minkälaiseen ympäristöön kukka tulee.

Päivänliljan käyttö maisemasuunnittelussa

Päivänliljat ovat upea lisä mihin tahansa maisemaan niiden värikkäiden kukintojen ja tuuheiden lehdistön ansiosta. Ne ovat helppoja kasvattaa ja huoltaa, mikä tekee niistä ihanteellisen valinnan niin ammattilaisille puutarhureille kuin harrastajillekin. Päivänliljat tarjoavat sykähdyttävän väripaletin, joka ulottuu väreistä valkeaan, keltaiseen, oranssiin, punaiseen ja purppuraan. Tämä lähes rajaton värikirjo tekee niistä erittäin joustavia maisemasuunnittelussa.

Päivänliljoja voidaan käyttää monissa maisemasuunnittelukonteksteissa. Ne ovat erinomainen valinta rajaamaan polkuja ja ajoteitä kirkkailla väreillään, tai luomaan näyttäviä massakukkapenkkejä. Toisaalta, niitä voidaan istuttaa yksittäin tai pienten ryhmien muodossa koristeellisiksi keskipisteiksi tai laittaa roikkumaan amppeleihin luomaan houkuttelevaa korkeutta. Päivänliljojen monimuotoisuus ja kauneus tekee niistä suositun valinnan maisemasuunnittelussa kaikkialla.

Vinkkejä päivänliljojen keräämiseen ja säilömiseen

Päivänliljat sopivat mainiosti myös säilöntään, jolloin näitä kauniita kukkia voi ihailla myös talvikaudella. Kun päivänliljat kerätään oikea-aikaisesti ja säilötään asianmukaisesti, ne voivat pysyä kauniina jopa kuukausia. Tärkeää on muistaa kerätä kukat aikaisin aamulla, kun ne ovat vielä raikkaimmillaan, ja varo vahingoittamasta niiden hentoja terälehtiä.

Säilöntä on yksi tapa nauttia päivänliljojen kauneudesta myöhemminkin. Kukat voi vaikkapa kuivattaa lehtiprässissä tai sidotaan kimpuiksi ja ripustetaan pää alaspäin kuivaamaan. Toinen vaihtoehto on pakastaa päivänliljat. Tällöin kukkien värit säilyvät parhaiten, mutta kukat tulee pakastaa päivän sisällä keräämisestä. Olipa säilöntämenetelmäsi mikä hyvänsä, päivänliljojen kauneudesta voi nauttia pitkään, kun ne kerää oikein ja säilöö huolella.