Nimi

Suomen kartta paljastaa parhaat kohteet puutarhainspiraation

Kaupunkipuutarhan lumo – inspiraatiota eri puolilta Suomea

Suomea voidaan kutsua ’kaupunkipuutarhureiden paratiisiksi’, sillä ympäri maata levittäytyvät lukuisat viihtyisät puutarhat ja viheralueet. Kokeneen puutarhurin ja aloittelijankin silmät suorastaan lepäävät näissä kauniisti hoidetuissa puistoissa ja pihamaissa, joista voi saada inspiraatiota omaan kaupunkipuutarhaan. Katsoessa suomen kartta kaupungit eripuolilla maata, huomio kiinnittyy erityisesti kaupunkien ydinkeskustoihin, missä puutarha-alueet ja vehreät keitaat luovat vastapainoa urbaanin elämänmenon vilskeelle.

Erilaiset puutarhatyylit ja -traditiot heijastuvat voimakkaasti eri puolilla Suomea sijaitsevissa kaupunkipuutarhoissa. Kun katsoo suomen kartta kaupungit halki ja poikki, voi nähdä miten puutarhatyylit ja niiden ilmenemismuodot vaihtelevat maisemasta, vuodenajasta ja alueen kulttuurisesta taustasta riippuen. Pohjoisen karuissa olosuhteissa vallitsevat rento, luonnonmukainen tyyli ja idän havupuuteemaiset puutarhat, kun taas etelän ja lännen kaupungeista löytyy monipuolisesti niin modernin minimalistisia kuin romanttisen versoaalejakin kaupunkipuutarhoja. Tämä rikas kirjo on varsinainen inspiraation lähde kaikille viherpeukaloille.

Pohjoinen puutarhataide – Oulusta Rovaniemelle

Oulu ja Rovaniemi, kaksi kaupunkia Suomen pohjoisilla leveysasteilla, ovat tunnettuja omanlaisestaan puutarhataiteestaan, joka kukoistaa kylmästä ilmastosta huolimatta. Oulun puutarhaperinne on vahvasti sidoksissa kaupungin historiaan, jossa loimme omaa taiteellista tyyliä, joka kunnioittaa paikallista perintöä ja luontoa. Vanhat puut, villit kukat ja loppumaton vehreys luovat miellyttävän ympäristön, joka levittää viestin rauhasta ja harmoniasta.

Rovaniemen korkeammalla latitudeella, jossa talvet ovat vielä ankarampia ja kesät lyhyempiä, paikalliset puutarhurit ovat käyttäneet luovuuttaan ja innovatiivisuuttaan luodakseen omalaatuisia ja elinvoimaisia puutarhoja. Heidän työnsä ovat osoitus siitä, miten pohjoiset olosuhteet voivat inspiroida ainutlaatuista ja lumoavaa puutarhataidetta. Rovaniemen puutarhoissa on erityinen kauneus, joka heijastaa paikallista kulttuuria ja arktista elämäntapaa.
Oulun puutarhataiteen ominaispiirteitä ovat:

• Vanhat, arvokkaat puut jotka kertovat kaupungin historiasta
• Villit kukkakentät, jotka tarjoavat monipuolisen väripaletin ja tuovat luonnon lähelle kaupunkilaisia
• Vehreys, joka on läsnä ympäri vuoden huolimatta pohjoisesta sijainnista

Rovaniemen puutarhojen erityispiirteitä sen sijaan ovat:

• Luova ja innovatiivinen suunnittelu, joka ottaa huomioon haastavan ilmaston
• Elinvoimaiset kasvit ja kukkaset, jotka kestävät ankaran talven
• Erityinen kauneus, joka heijastaa paikallista kulttuuria sekä arktista elämäntapaa

Nämä kaksi erilaista mutta samalla niin samankaltaista puutarhaperinnettä muodostavat ainutlaatuisen kokemuksen matkailijoille sekä asukkaille. Puutarhataide Oulussa ja Rovaniemellä ei ole pelkkää estetiikkaa – se on myös merkki ihmisten sitoutumisesta omaan yhteisöönsä ja halusta säilyttää luonto sellaisena kuin se on tarkoitettu.

Länsirannikon vihreät keitaat – Turusta Poriin

Finlandin länsirannikolla sijaitsevat Turku ja Pori ovat tunnettuja vihreistä keitaistaan. Turussa, joka tunnetaan maan vanhimpana kaupunkina, kävijät voivat tutustua lukuisiin viehättäviin puutarhoihin ja kaupunginpuistoihin. Erityisesti Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee Ruissalossa, on aivan omaa luokkaansa monimuotoisuudessaan ja luonnonkauneudessaan. Samoin Kupittaanpuisto, joka on maan vanhin kaupunginpuisto, tarjoaa hengähdystauon urbaanista vilinästä.

Siirtyessämme pohjoiseen, Pori jatkaa vihreyden teemaa omalla twistillä. Tämä Satakunnan sydän tunnetaan parhaiten Pori Jazz -festivaalistaan, mutta sen puistot ja puutarhat ovat yhtä huomionarvoisia. Kirjurinluoto on suosittu vapaa-ajan viettoon tarkoitettu saari, johon pääsee Porin keskustasta siltaa pitkin. Se on täydellinen paikka piknikille tai vain rauhallisen luonnon nauttimiseen. Kävijät voivat ihastella saarella kasvavia kymmeniä eri kasveja ja kukkia tai viettää aikaa sen erilaisissa aktiviteettipisteissä. Täällä puutarhanhoito saa uuden merkityksen.

Itä-Suomen salaiset puutarhat – Kuopiosta Joensuuhun

Kuopion ja Joensuun välillä herää eloon Itä-Suomen upea puutarhaperinne. Itä-Suomen salaiset puutarhat ovat kaunis mosaiikki perinteisiä maalaistaloja, joissa on reheviä perennapenkkejä, eksotiikan tuntua tuovia jalopuita ja pensaita sekä modernia skandinaavista designia edustavia kaupunkipihoja.

Itä-Suomessa on lukuisten järvien rannalla sijaitsevia talouspuutarhoja, joissa kasvatetaan perinteisiä suomalaisia puutarhakasveja kuten omenapuita, marjapensaita ja perunoita. Erikoisempiin löytöihin lukeutuvat eksoottiset kasvit, jotka kukoistavat alueen yllättävän leudossa ilmastossa. Niin klassiset kuin modernitkin puutarhaideat saavat täällä uusia ulottuvuuksia.

Etelän kukkaloisto – Helsingistä Lahteen

Helsingistä Lahteen kuljetaan kukkaa tuoksuvaa reittiä, joka uppoaa etelän vehreisiin puutarhoihin. Tämä alue on tunnettu monimuotoisista istutuksistaan, jotka vaihtelevat ruusuista perennoihin ja kesäkukista syreenipensaisiin. Vehreän loiston keskelle on ripoteltu kulttuurin pärljä; historiallisia kartanoita ja museoita, jotka kertovat tarinaa alueen aikaisemmilta vuosikymmeniltä. Puistot, kuten Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha Helsingissä ja Lahden arboretum, esittelevät kasvilajien monimuotoisuuden ja rikkauden, joita ei voi kuin ihmetellä.

Yksi alueen helmi on Porvoonjoen varrella sijaitseva kaupunki Porvoo. Puutarhojen ystävien on syytä pyörähtää myös tässä idyllisessä pikkukaupungissa, jossa vanhojen talojen pihoilla kukkivat pionit, tuoksuvat ruusut ja linnunlaulu täyttää ilman. Vanhan kaupungin mukulakivikaduilla voi aistia historian hengen ja nauttia kesäpäivästä ainutlaatuisessa ympäristössä. Täällä puutarhat ovat osa kaupunkikuvaa ja luovat tunnelmaa, joka lumoaa kävijänsä. Porvoon lisäksi reitiltä löytyy myös muita kiehtovia puutarhakohteita, muun muassa Haikon kartanon englantilainen puisto ja Kotkan sapokan vesipuisto.

Keski-Suomen sydänmaiden puutarhat – Jyväskylästä Seinäjoelle

Keskellä kaunista Suomen maata sijaitsevat Keski-Suomen puutarhat ovat todellinen keidas jokaiselle luonnonystävälle. Näiden puutarhojen vehreys ja runsas kasvisto kumpuavat sijainnistaan sydänmailla, missä luonto pääsee loistamaan kaikessa monimuotoisuudessaan. Keski-Suomesta, Jyväskylästä Seinäjoelle, voi löytää jos jonkinlaisia puutarhoja, jotka tarjoavat rikkaasti inspiraatiota sekä konkreettisia ideoita kaikille vihersormille.

Keski-Suomen puutarhoissa vaikuttavatkin erityisesti pohjoisen karuus ja etelän rehevyys, mikä tekee niistä niin ainutlaatuisia. Puutarhojen hoito vaatii taitoa ja aikaa, mutta palkinnot ovat sitäkin suurempia – kukkien loisto ja vihannan luonnon rauhoittava vaikutus ovat vertaansa vailla. Niinpä monet puutarhaharrastajat pitävätkin puutarhanhoitoa terapeuttisena harrastuksena, joka auttaa pysähtymään ja nauttimaan elämän pienistä iloista.

Suomalaiset puutarhatraditiot ja niiden vaikutus kaupunkisuunnitteluun

Suomalaiset puutarhatraditiot ovat ainutlaatuisia ja ne heijastuvat kaupunkisuunnittelussa monin tavoin. Esimerkkinä tästä on puisto-alueiden runsaus kaupunkiympäristöissä, joka juontaa juurensa suomalaisten intohimosta viherympäristöä ja luonnonläheisyyttä kohtaan. Puutarhojemme historiaa yksinkertaisine istutusalueineen ja kasvivalintoineen voidaan havaita nykyisissä julkisissa tiloissa, joissa arvostetaan sekä esteettisyyttä että toiminnallisuutta.

Kaupunkisuunnittelussa huomioimme väistämättä myös suomalaisen ilmaston vaikutuksen puutarhasuunnitteluun. Kesäkauden lyhyys ja talvikauden kylmyys muokkaavat puutarhojemme kasvivalintoja, minkä seurauksena suosimme kestäviä, paikallisia kasveja, jotka sopeutuvat ääriolosuhteisiimme. Tämä käytäntö on edistänyt biodiversiteetin säilymistä kaupungeissamme ja tuonut ne lähemmäksi luonnollisia ekosysteemejä.

Kaupunkipuutarhan suunnittelu ja toteutus – vinkkejä ja ideoita

Kaupunkipuutarhan luominen suoraan kantakaupungin sykkeeseen voi olla haastavaa, mutta lopputuloksena voi saada mitä kauneimman vihreän keitaan betoniviidakon keskelle. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää ottaa huomioon puutarhan sijainti, valon määrä, maaperän laatu, tuulen suunta ja voimakkuus. Näiden pohjalta voidaan valita paras mahdollinen kasvien yhdistelmä ja luoda toimiva, ympäristöönsä sopeutunut viheralue.

Toteutusvaiheessa yksityiskohtien tarkkuus ja hyvä suunnitelman seuraaminen ovat avainasemassa. Vältä liian syviä istutuskuoppia ja muista kastella kasvit säännöllisesti, erityisesti kuivina kesäpäivinä. Älä unohda kompostia, sillä se on mahtava tapa rikastaa maaperää ja saada kasvit kukoistamaan. Viime kädessä kaupunkipuutarhan luominen on luova prosessi, jossa on tilaa persoonallisille ideoille ja innovatiiviselle suunnittelulle.