Nurmikon leikkaus: 5 vinkkiä vihreämpään pihaan

Viimeksi päivitetty: 18.5.2025

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Whatsapissa

Oman pihan nurmikko ei ole vain vihreä matto silmän iloksi – se on myös kodin käyntikortti ja arjen hyvinvoinnin lähde. Hyvin hoidettu nurmikko kutsuu astumaan paljain jaloin ulos, rentoutumaan tai viettämään aikaa lasten kanssa. Ja yksi tärkeimmistä avaimista vehreään ja elinvoimaiseen pihaan on oikeaoppinen nurmikon leikkaus.

Jos puutarhan hoitaminen kiinnostaa laajemminkin, kannattaa kurkata myös Puutarhapaikka.fi – sieltä löytyy vinkkejä istutuksista välineisiin sekä vertailuja nurmikon leikkuu työvälineistä.

Olen oppinut, että pienillä, mutta säännöllisillä toimenpiteillä nurmikosta saa selvästi kestävämmän ja kauniimman. Tässä viisi käytännössä testattua vinkkiä, joilla oma piha alkaa vihertää ihan uudella tavalla.

Leikkuutiheys ratkaisee

Aloitetaan perusasiasta: kuinka usein nurmikkoa kannattaa leikata? Moni leikkaa sen silloin kun ehtii – ehkä viikonloppuna, jos ei sada – mutta nurmi hyötyisi tasaisemmasta rytmistä. Aktiivisen kasvukauden aikana, eli toukokuusta elokuulle, leikkausta suositellaan noin kerran viikossa. Keväällä ja syksyllä taas harvemmin, ehkä 10–14 päivän välein.

Jos leikkaat liian harvoin, nurmesta tulee epätasainen ja altis rikkaruohoille. Toisaalta liian usein leikattu nurmi voi heikentyä, etenkin jos siihen ei jää tarpeeksi lehtipinta-alaa yhteyttämiseen. Itse olen huomannut, että paras tulos syntyy silloin, kun pysyy säännöllisessä rytmissä ja tarkkailee kasvuvauhtia sään mukaan. Kesäsateiden jälkeen leikkaustarve voi tulla yllättävän nopeasti!

Terä aseena – panosta terävyyteen

Toinen helposti unohtuva, mutta erittäin tärkeä seikka on terän kunto. Tylsällä terällä leikattu nurmikko ei oikeastaan leikkaudu vaan repeytyy – ja se näkyy kellastumisena ja epätasaisena kasvuna jo muutamassa päivässä.

Jos nurmikko näyttää leikkuun jälkeen karvaiselta tai rispaantuneelta, syy on todennäköisesti tylsä terä. Terä tulisi huoltaa vähintään kerran kaudessa, mieluiten kahdesti. Itse vien terän teroitukseen keväällä ennen ensimmäistä leikkausta ja joskus uudelleen heinäkuussa, jos huomaan jäljessä heikkenemistä.

Hyvin huollettu terä tekee työn kevyemmäksi ja jäljestä huomattavasti siistimmän. Tämä on yksi niistä asioista, joiden vaikutuksen näkee heti – eikä tarvitse olla edes puutarhaguru huomatakseen eron.

Leikkuukorkeus vaihtelee – näin säädät oikein

Yksi tavallisimmista virheistä nurmikon leikkauksessa on leikkuukorkeuden unohtaminen. Moni säätää korkeuden keväällä ja antaa sen olla koko kauden, vaikka kasvu ja olosuhteet muuttuvat jatkuvasti.

Keväällä ja syksyllä nurmikko kannattaa jättää hieman pidemmäksi – noin 5–6 cm – jotta se kestää kylmää ja kuivuutta paremmin. Keskikesällä, kun kasvu on voimakkainta, korkeutta voi laskea 3–4 senttiin, jos tavoitteena on tiivis ja matala nurmi.

Nyrkkisääntö on, että yhdellä leikkuukerralla ei pitäisi poistaa enempää kuin kolmannes nurmen korkeudesta. Jos ruoho on päässyt kasvamaan pitkäksi, leikkaa se mieluummin kahdessa vaiheessa – näin vältät nurmikon rasittamisen ja mahdollisen palamisen auringossa.

Älä jätä leikkuujätettä sattumalta

Ruohonleikkuun jälkeen pihalle jäävä silppu herättää monessa kysymyksen: kerätäkö pois vai jättääkö paikalleen? Vastaus ei ole mustavalkoinen – molemmilla tavoilla on paikkansa.

Jos leikkaat nurmikkoa säännöllisesti ja käytössäsi on bioleikkuu-ominaisuus, pieni määrä leikkuujätettä voi toimia luonnollisena lannoitteena. Silppu palauttaa ravinteita takaisin maahan ja pitää kosteutta paremmin kesähelteillä.

Mutta jos ruoho on pitkää tai leikkuu on harventunut, suurina kasoina jäävä leikkuujäte tukahduttaa nurmikon ja altistaa sen sairauksille. Tällöin on parempi käyttää kerääjää tai haravoida ylimääräinen pois. Itse kierrätän silpun puutarhakompostiin, jossa se maatuu nopeasti muiden vihreiden jätteiden seassa – ekologista ja siistiä.

Nurmikon reuna-alueet: unohtuvat helmiä?

Kun nurmikko on leikattu, huomio kiinnittyy helposti siihen, mikä jäi tekemättä: reunat. Reunojen siistiminen viimeistelee koko pihan ilmeen ja antaa vaikutelman huolellisuudesta, vaikka muu piha olisi täysin tavallinen.

Reunoihin pääsee helposti käsiksi reunaleikkurilla tai kevyellä trimmerillä. Kannattaa kiertää pihaa leikkuun jälkeen ja tarkistaa esimerkiksi kukkapenkkien, kulkuväylien ja puiden ympäristöt. Nämä alueet unohtuvat helposti, mutta kun ne saa siistiksi, koko piha tuntuu yhtäkkiä kuin uudelta.

Olen kokeillut erilaisia ratkaisuja kuten kivi- ja metallireunoja, jotka helpottavat sekä leikkuuta että siistimistä. Myös yksinkertainen nurmikon viistäminen lapiolla pari kertaa kesässä tekee ihmeitä – eikä vie kuin hetken.

Vihreämpi piha alkaa terästä

Nurmikon leikkaus voi tuntua yksinkertaiselta, mutta pienillä säädöillä ja huomiolla saavutetaan suuria tuloksia. Säännöllinen leikkaus, oikea korkeus ja terävä terä ovat kolmikko, jolla nurmikko voi paremmin – ja näyttää paremmalta.

Lisäksi silpun hallinta ja reunojen viimeistely antavat pihalle viimeisen silauksen. Näiden viiden vinkin avulla omasta pihasta voi tehdä entistä viihtyisämmän ilman suuria ponnistuksia tai investointeja.

Seuraavan kerran kun astut ruohonleikkurin varteen, testaa ainakin yksi näistä vinkeistä – saatat yllättyä, kuinka paljon vaikutusta yhdelläkin teolla on. 🌿

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa